A törött kulcs is másolható?

A kulcsok folyamatosan eltörnek. Amikor pedig ez megtörténik, akkor sokan kezdik el törni azon a fejüket, hogy vajon le lehet-e másoltatni az eltörött kulcsot, hiszen ha nem lehetne, akkor az azt jelentené, hogy a kulccsal együtt az egész zárat is dobhatjuk ki a kukába. A válasz azonban nem annyira egyszerű, mint gondolnánk, ugyanis több tényező is létezik, amelyek befolyásolhatják azt, hogy lehet-e másolatot készíteni a törött kulcsunkról vagy sem.

Arra a kérdésre, hogy másolható-e a törött kulcs, a legtöbb esetben a válasz igen. Persze léteznek kivételek, de az esetek többségében a törött kulcs darabjai elegendő információt hordoznak ahhoz, hogy másolatot lehessen készíteni róla. Persze a másolat készítésének a folyamata nagyban függ attól, hogy milyen állapotban is van a kulcsunk.

Az törött kulcs másolásának az árát több tényező is befolyásolhatja. A legnagyobb variációt az árakban maga a kulcs adja, hiszen itt egy egészen új kulcsról beszélünk, amelynek fajtájától függően nem ugyanazokat az árakat kell megfizetni. Főként igaz ez akkor, ha egy kocsikulcsról van szó, amely másolásának az ára vetekedhet egy a transzponder chip programozásával. Persze a törött kulcs másolásának az árát befolyásolhatja az is, hogy az milyen mértékben sérült. Egyszerűbb esetekben a másolás nem kerül többe, mint egy sima kulcs esetében, azonban ha a kulcsunknak szokatlan törése vagy hiányzó darabjai vannak, akkor további munka szükséges a másoláshoz, amely már emelheti az árat.

Ki kell vennünk a törött kulcsdarabot a zárból másolás előtt?

A legjobb, ha kivesszük a zárból a kulcsot másolás előtt, hiszen a legegyszerűbb kulcsmásoláshoz szükség van a kulcs összes darabjára. Csak így lehet azt rekonstruálni. Persze vannak más eljárások is, amelyek segítségével másolható a kulcs néhány hiányzó darab nélkül is, ám azok sokkal komplexebbek és drágábbak is. Egyébként sem tudnánk kinyitni a zárunkat egy másik kulccsal, ameddig abban törött darabok vannak.

Másolható a törött kocsikulcs is?

Igen, a törött autókulcsok is másolhatóak, még akkor is, ha nagyon bonyolultnak tűnik a helyzet. Ahhoz, hogy lecseréljük a kulcsunkat, használhatjuk a törött darabokat vagy a felvett kulcskódot is, amely a járműhöz kapcsolja.

Szükségünk van a kulcs mindkét felére a másoláshoz?

A kulcs másolásához nincs feltétlenül szükség a kulcs minden darabjára. Azonban valamire szükség van, amely hordozza a megfelelő információkat. A legfontosabb mindenképpen a bordázott kulcslap. Ha ez megvan, akkor a többi része a kulcsnak már szinte felesleges. Persze a másolás akkor is lehetséges, ha nincs meg a kulcslap teljes része, azonban akkor meg kell lennie a kulcskódnak. Ennek hiányában lehet másolatot csinálni egy pótkulcsról, vagy esetleg dekódolható a kulcs a hozzá illő zár alapján.

Másolható egy törött kulcs akkor is, ha transzponder chipje van?

Az ilyen kulcsokat autókhoz használják, és természetesen sokkal bonyolultabbak az egyszerű ajtókulcsoknál. A másolásnál pedig nem mindegy, hogy mi is tört el a kulcsban. Ugyanis, ha a transzponder chip tört el, akkor azt a kulcsot nem lehet másolni. Csupán egy új kulcsot lehet hozzáprogramozni az autónkhoz. Azonban ez is lehet problematikus.

Egy törött kulcs másolásának legjobb módja az, ha megfelelő szakembert találunk hozzá. A jó lakatos ugyanis fel tudja mérni a problémát, és megfelelően tud eljárni az ügyben. Megfelelő szaktudással a legtöbb helyzetben olyan kulccsal tud majd ellátni minket, amellyel újra gond nélkül nyithatjuk a zárjainkat.